DOAR CERAMICA ....

DOAR CERAMICA ....

duminică, 24 martie 2013

Lumea bonsailor : Evolutia Ciresului japonez

E o primavara foarte rece  si o parte dintre plante inca  nu le-am scos afara , printre ele se numara si Ciresul Japonez . Doar din cand in cand il mai scot afara in timpul zilei , sa se bucure de soare.El este un arbore destul de sensibil la temperaturile reci de la noi si de aceea am mare grija de el .
Avand parte de o temperatura mai ridicata decat cea de afara  a inceput sa inmugureasca , mugurii floriferi sunt mai mari si gata sa plesneasca .
Cu mugurii floriferi deschisi






Minunea s-a intamplat  si florile sunt atractia lui principala , are 5 floricele si toate striga "eu sunt mai frumoasa , ba eu sunt mai frumoasa............ ". Anul acesta mi-am propus sa ii creez o corona mai bogata asa ca deocamdata  fac doar niste ciupiri si ii admir florile.

vineri, 15 martie 2013

Lumea bonsailor : Pyracantha coccinea -Piracanta


Piracanta chiar daca nu este un arbust atat de placut mie din cauza  ramurilor spinoase  pe care  le are,  se remarca prin inflorescentele  bogate de culoare  alba ,  pe care le putem admira in lunile Mai -Iunie .
Frumusetea deosebita a speciei o constituie si fructele abundente viu colorate in rosu -portocaliu ,mici si sferice .Piracanta este originara din sudul Europei si Asia Mica .
Inca un lucru placut la acest arbust este faptul ca frunzele sunt semipersistente , deci ea decoreaza si iarna prin portul sau .
Toamna 2012 


 In toamna ( 2012 ) am inceput sa modelez un pic pomisorul  numai ca inca din magazinul de plante ( pe cand era la ghiveci ) ea suferea un pic si o anumita parte din coroana nu a avut-o dezvoltata,  asa ca a trebuit sa fac o "normare a fructelor " ca sa zic asa pentru a pastra energia . Asa cum am mai scris si in alte postari nu prea imi place sa directionez foarte mult ramurile asa ca i-am lasat cresterea lui naturala . Am lasat o ramura verticala in coroana cu gandul ca in timp am sa ii formez un alt etaj de ramuri dar acum in Martie ( 2013 ) am renuntat la acesta idee, cu gandul ca pot sa dezvolt golul din coroana  si pomisorul arata cam asa


De lucru mai e mult ,astept sa dezvolte si acea parte din coroana mai degarnisita si poate ca am sa tai si prima ramura din fata ca sa se poate vedea cat mai bine trunchiul .
In curand poze noi ........................









sâmbătă, 2 martie 2013

Lumea bonsailor : Mica pepiniera .......



 Cu multi ani in urma in China si in Japonia prebonsaii erau "recoltati " din natura ,  numiti  Yamadori , adica plante care traiesc intr-un mediu vitreg  si aici ma refer la pini , mesteceni ,ulmi ,fagi , stejari , juniperi , etc ,  .
Conditi vitrege :
 - din cauza  lipsei de apa,  plantele isi intind radacinile printre pietre si unele locuri mai greu accesibile
-  lumina insuficienta duce la internodii  ( distanta dintre noduri ) mari  si degarnisire
-  vanturile puternice influenteaza directia de crestere a plantelor
- anumite accidente naturale duc la diferite cresteri considerate defecte
Acesti yamadorii in concluzie sunt lipsiti de conditi pedo-climatice si astfel au o crestere mai inceata si mai defectuasa , ei mai sunt lipsiti si de micro ( Fe , Mn , B , Zn , Cu , Mo , Co )  si macroelmente ( N, P, K, C , H , O , S , Ca , Mg  )  comparativ cu plantele care sunt crescute in pepiniere si magazine de plante .
Lucrand   in acest domeniu am obeservat ca si in pepiniera chiar daca se presupune ca au parte de mai multa atentie, exista si  plante deformate si  "neajutorate" pe care eu le numesc Yamadori de pepiniera , cum ar fi :
-diferitele specii de artar japonez care nu rezista  la temperaturile scazute de la noi  ( decat protejat sau plantat in locuri mai ferite ) si datorita inghetului au cresteri deformate
- o alta planta termofila este si Albitzia Julibrissin ( Arborele de Matase ) care la fel a suferit in urma temperaturilor cu minus si-au schimbat portul vegetativ .



O alta metoda prin care mai poti sa creezi un bonsai ar fi si cresterea lui din samanta , dar asta inseamna  sa ai  rabdare , multa dorinta si  sa sti cateva secrete la care trebuiesc  supuse semintele de arbori si arbusti pentru a avea o germinatie mai rapida ( unele seminte se pun la stratificat in paturi de nisp umed , altele la temperaturi mici constante de 1-4 grade celsius , unele chiar si congelate , altele trebuiesc lasate sa se matureze  un an si abia in cel de-al doilea sunt gata pt seamanat ,altele se  umecteaza in apa)

Dupa rasarire trebuie sa ingrijesti tanara plantuta , sa o feresti de curenti de aer, sa-i asiguri  temperatura, lumina  si umiditatea  optima pt. crestere ,  iar dupa ce au trecut 3-4-5 ani  (depinde de specie) se poate spune ca putem interveni asupra micului pomisor pentru a-i da forma dorita si de a putea face anumite operatiuni in verde (in perioada de vegetatie )  sau in uscat  ( in perioada de rapaus vegetativ ) .
In concluzie este un pic mai coplicat de a da nastere a  unui bonsai din samanta dar in acelasi timp este si o mare bucurie sa vezi ca din  acea samanta pe care ai cules-o candva obtii un pomisor in toata frumusetea lui .
 Tot din dorinta de a crea am si eu o mica" pepiniera " pe care o ingrijesc, preocupandu-ma ca amestecul de pamant sa fie tot timpul reavan .  In mica mea pepiniera am mai multe seminte puse la germinat, printre care Magnolia grandiflora , Malus everest , Betula pendula  (Mesteacan) , Lagestromia Indica ( Liliacul Indian ) , Fagus Silvastica ( Fag ).




Bucuria e cu atat mai mare cand incepe sa iti rasara si faci orice ca plantuta sa fie bine .
Recunosc ca imi place mult mai mult sa modelez  un yamadori decat un bonsai obtinut din samanta , e placut sa vezi cum o planta care nu a vut ce ii trebuie sa inceapa sa se simta bine si sa creasca asa cum iti doresti , in schimb din samanta trec ani buni pana poti sa spui ca ai un bonsai .