DOAR CERAMICA ....

DOAR CERAMICA ....

Substratul pomisorilor

Solul in care cresc pomisorii mei 



 Cand mergem  la munte  observam ca pe stanci  ,de-a lungul timpului  s-a adunat pamant  ( un substrat ) in acel locusor .
Vantul vine si el cu semintele si astfel ia nastere un pomisor , pe  acest sol   se intalneste o vegetatie  diversificata , compusa din arbori si arbusti , muschi de pamant , etc , care in decursul anilor imbogateste acest sol prin descompunerea resturilor vegetale.  De asemenea si in padurile noastre pamantul de la suprafata si aici ma refer la circa 15-40   cm adancime intalnim un sol usor , plin de substante nutritive de la resturi vegetale ( frunze , iarba , crengute care se descopun si devin un ingrasamant natural ) dar si diferite roci .
 Tot ce este comun la substratul pomisorilor este faptul ca e un  sol usor , drenabil , plin de micro si macro elemente (N, P, K, Mg , Ca ,Zn,etc ) si difera uneori Ph -ul .

Eu pentru pomisorii mei  folosesc un mixt compus din :

- 40 % pamant de flori , ce are in compozitie turba rosie ,  ceva argila , turba din muschi de pamant (sphagnum )






-30-35%  mranita , produsa in regim propriu sau nu neaparat dar sa fie veche de cel putin un an jumatate ( pt o mai buna descompunere )

- 10-15 % perlit ( 2-4 mm diametru ) si o mana de vermiculit 








- 20 % pietris ( margaritar ) , pe care il spal bine inainte 



Este de recomandat ca in functie de specie sa se foloseasca in amestec si alti compusi pentru a modifica starea solului in functie de necesitatile plantei ( ex . Azaleea , coniferele  au  nevoie de un sol acid ).

Toate cele bune ,
Claudiu 











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu